Val d’Orcia

Geplaatst op

TOSCANE – De Val d’Orcia – zomer 2021

Slingerwegen langs glooiende heuvels, gelardeerd door cipressen, dat is het ideaalbeeld wat veel mensen hebben van Toscane. De Val d’Orcia komt het dichts bij dit ideaalbeeld. Het ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Sienna. We bezochten het in augustus 2021.

Omgeving bij de toegangsweg tot de Val d’Orcia

We verbleven bij de agriturismo Poderino dat uitkijkt over de Val d’Orcia en op 20 minuten lopen ligt van de beroemde kapel Vitaleta. Dat is een bekende, zeer fotogenieke plek. We konden dus zowel in de ochtend als avond foto’s maken en (bijna) alleen zijn op deze bijzondere locatie. De kapel is open en er worden ook diensten gehouden.

Kapel Vitaleta

Andere bekende fotogenieke plekken in de buurt van onze agriturismo zijn Belvedere Podere (op 2 minuten rijden), de slingerweg met wuivende graanstengels uit de film “Gladiator” en de 300 meter lange cipressenlaan bij de agriturismo ….

Cipressenlaan

Belvedere Podere

Verwonderen kun je het beste in de vroege ochtend doen. Opstaan om 6.00 uur en op pad met je fototoestel. De wegen zijn leeg, de fotogenieke plekken ook. Heerlijk om dan rond te zwerven in de stilte en de zon langzaam op te zien komen.

Het wordt zomaar 38 graden in de middag. Dus het bezoeken van de middeleeuwse dorpen zoals Pienza en Montalcino laten we aan ons voorbij gaan. In plaats daarvan bezoeken we een aantal schitterende openbaar toegankelijke plekken waar je in de vrije natuur kunt baden, zelfs thermisch. In de buurt liggen Bagno Vignoni en Bagno San Filippo. enorme kalkafzettingen, omlijst door overdadig groen, uitlopend in heerlijke baden vormen een prachtig geheel.

Bagno Vignoni

Bagno San Filippo

Als je een stukje verder wilt rijden kun je de Sentierelsa wandeling doen in Colle di Val d’Elsa, waar je op veel plaatsen in de rivier kunt zwemmen, springen, baden. Drie kwartier heen, drie kwartier terug, opfrissen kan dus bijna overal.

Sentierelsa

Onze agriturismo Poderino had een heerlijke jacuzzi met uitzicht, tussendoor konden we ook daar genieten ondanks de warmte. De Val d’Orcia kan dus ook hoogzomer goed bezocht worden door de verschillende mogelijkheden die het biedt. Houd er rekening mee dat het landschap overwegend zand- en bruinkleurig is in deze periode, voor een groen landschap moet je er in de lente of herfst zijn.
Veel plezier!

Eén antwoord op “Val d’Orcia”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *