Formaldehyde in woning reduceren met Sigma muurverf

Professioneel schilder- en decoratiewerk en kleur- en interieuradvies

Formaldehyde in woning reduceren met Sigma muurverf

15 januari 2018 Titou schilder decorateur kleur- en interieurdviseur 0

Formaldehyde is een natuurlijk gas. Het gas wordt uitgestoten door allerlei materialen. Op zich is het gas niet schadelijk maar in de hoeveelheden waarin wij ermee in aanraking komen kan dit je gezondheid schade toebrengen. Formaldehyde zit bijvoorbeeld in vloerbedekking, gordijnen en in verschillende plaatmaterialen die gebruikt worden voor onder andere meubels. Kortom we worden ermee omringd. Formaldehyde gaat een reactie aan met de eiwitten op de slijmvliezen. Dit kan zorgen voor prikkende ogen of  irritatie van de luchtwegen.Wil je meer weten over formaldehyde dan heeft de GGD daar een mooie folder over gepubliceerd, lees hier. Zij raden aan om het volgende te doen om de formaldehyde in uw woning te reduceren:

  • Koop spaanplaat met KOMO keurmerk. Vraag ernaar in de bouwmarkt.
  • Behandel grote oppervlakten onbedekt spaanplaat met latex of vernis. Bij grote oppervlakten, bijvoorbeeld wanneer een hele zolder afgetimmerd is met spaanplaat, kan veel formaldehyde vrijkomen.Ook als u spaanplaat met KOMO keurmerk gebruikt.
  • In de zon of bij een verwarming geven zelfs oudere platen nog veel formaldehyde af. Gebruik daarom geen spaanplaat op plaatsen die warm kunnen worden, bijvoorbeeld bij een radiator. Is dit wel het geval,breng dan isolatiemateriaal aan tussen radiator en spaanplaat.
  • Zorg dat het niet te warm is in huis. De ideale temperatuur overdag ligt tussen de 18°C en 22°C.
  • Voorzie onafgewerkte zijkanten van spaanplaat van fineer of aluminiumplakband.

Ook bij nieuw schilderwerk is de formaldehyde uitstoot groter en kunt u vervelende klachten ervaren. Het is daarom belangrijk de verven uit te laten dampen voordat u intrek neemt in de nieuw geschilderde ruimte. Het alternatief is het gebruik van 100% natuurlijke verven. Hoewel dit voor iedereen beter zou zijn betreft gezondheid is het niet altijd haalbaar om hiervoor te kiezen. Daarbij is een huis dat is ingericht met moderne materialen op zichzelf al een bron van formaldehyde.

Juist op zolder waar het binnenklimaat doorgaans niet zo best is leek het mij verstandig “Sigma air pure matt” in te zetten. (Hieronder leg ik uit waarom ik voor deze verf gekozen heb.) De zolder moest low-budget worden afgewerkt, rekening houdend met gezondheid. Voor de vloerafwerking heb ik gekozen voor de Sigma floorcoating (1 component) en heb deze direct op het beton aangebracht. Betonvloeren zijn stoffig en moeten daarom afgedekt of afgewerkt worden. Fijnstof is namelijk een zeer schadelijk gebleken bij-product voor de gezondheid. Met deze vloercoating kon ik de vloer makkelijk en in delen fixeren en meteen een frisse uitstraling geven. Voor een strakke uitstraling kunt u ervoor kiezen de vloer af te laten smeren en met drie lagen floarcoating af te laten werken. De keuze om één laag te gebruiken geeft een industiële uitstraling met een knipoog (niet zichtbaar op de foto maar de vloer is heel licht roze :-)). De vloercoating is sneller uitgedampt dan nieuwe vloerbedekking of vinyl (om van de lijmen op deze oppervlakte maar niet te spreken). Met wat oude karpetten krijgt de zolder de warmte die het nodig heeft om de behaaglijkheid te verhogen. De uitstoot van formaldehyde in de ruimte word nu geneutraliseerd door de muurverf wat het binnenklimaat zeker ten goede zal komen. De ruimte heeft een frisse en schone uitstraling gekregen en is klaar om in gebruik te nemen. Zo denkt Titou schilderwerk met u mee om een mooie afwerking te kiezen binnen uw budget en houdt daarbij rekening met uw gezondheid.

Is uw huis toe aan een schilderbeurt dan heeft u een mooie kans om de formaldehyde in uw woning drastisch te reduceren. 

Gecombineerd met het goed ventileren van de woning en zo min mogelijk nieuwe producten aan te schaffen waaruit formaldehyde vrijkomt, verbetert u het binnenklimaat aanzienlijk. Sigma heeft een muurverf ontwikkeld die de vrijkomende formaldehyde weet te neutraliseren. Sigma Air Pure is een biobased muurverf met een luchtzuiverende werking. De verf haalt  tot 70% van de schadelijke formaldehyde uit de binnenlucht en levert daarmee een positieve bijdrage aan de woon- en leefomgeving van bewoners. Bovendien maakt u met deze supermatte muurverf ook nog eens een milieuvriendelijke keuze. Sigma Air Pure is 45% biobased en de verpakking is gemaakt van 100% gerecycled materiaal! Het inzetten van deze verf heeft dus vele voordelen en het geeft een mooi eindresultaat. De Sigma Air Pure matt is wat mij betreft daarom altijd een goede keus. 

Bron: Sigma coatings en GGD Gelderland-midden

Ben jij blij met deze informatie laat dat dan weten in de berichten hieronder. Op zoek naar een schilder die aan de slag wilt met de Sigma Air Pure matt bel dan snel voor een afspraak.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *